Aurora Borealis

Aurora Borealis  – de mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur.

Als je bevoorrecht bent om dit fenomeen te zien, dan sta je met je mond open, vanwege de diepe indruk die het achterlaat.  Je ziet een lichtballet boven de eindeloze poolhemel dansen met kleurschakeringen die gaan van groen tot roze of paars.  

Omdat het noorderlicht zich voornamelijk rondom de poolstreken laat zien, wordt het ook wel het poollicht genoemd. Wist je trouwens dat er naast Aurora Borealis ook een Aurora Australis oftewel een zuiderlicht bestaat? Het is de tegenhanger die je op het zuidelijk halfrond ziet.

Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan ook alleen op bepaalde plaatsen. Het bijzondere eraan is dat het iedere keer weer anders is, op de ene plaats is het noorderlicht groen maar het kan ook paars of blauw zijn.

Voor het noorderlicht moet je dus richting het noorden, naar landen zoals IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland of Groenland.

Wil je het met eigen ogen zien? Dit zijn de mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

 1. Noord – Noorwegen

In heel Noorwegen kun je in principe het noorderlicht zien, maar wil je een grote kans maken, dan zijn de Spitsbergen eilanden (Svalbard) in het noorden een aanrader.  Je komt hier vooral voor de rust, de natuur en natuurlijk Aurora Borealis. Ook Tromsø in het noorden van Noorwegen is overigens een populaire bestemming om dit natuurverschijnsel te zien.

Maak je geen zorgen als je even moet wachten om De Groene Prima Ballerina te zien. Er zijn genoeg andere onvergetelijke activiteiten in Noord-Noorwegen.  Noord-Noorwegen heeft alles in huis!

Van steden met een levendig nachtleven en grote musea tot kleine, gezellige vissersdorpjes en uitgestrekte, serene open vlaktes om te gaan wintervissen, wandelen, skiën en hondensledetochten maken. Ervaar de Samische cultuur of ga mee op een safari om walvissen of andere wilde dieren te spotten. Proef verrukkelijke lokale delicatessen of eet in een traditionele Lavvo tijdens jouw noorderlichtsafari!

 Ontspannen doe je in eersteklas hotels!

2. Fins Lapland

Ook in Finland zit je goed om het noorderlicht in de wintermaanden te kunnen zien. Een van de meest bijzondere plekken om dat te doen is in Kakslauttanen. In Fins Lapland, ligt de wintersportbestemming Saariselkä, met in de omgevingsbossen de bijzondere Kakslauttanen iglo’s. Het dak van deze iglo’s is van glas, waardoor je liggend in je eigen ‘huisje’ kunt genieten van het bijzondere natuurverschijnsel.

Ook Rovaniemi, de geboorteplaats van de kerstman is een hele geliefde bestemming in Finland om het noorderlicht te bewonderen. Want ook daar maak je in de winter tijdens heldere nachten een hele grote kans om het dansende licht te zien verschijnen.

3. IJsland

IJsland is een van de mooiste plekken om het noorderlicht te kunnen zien en is de bestemming bij uitstek om niet stil te blijven zitten. Maak op Ijsland een roadtrip want er niet één plek waar je moet stoppen om ervan te genieten.  Hoe verder je de ongerepte natuur in gaat, hoe groter de kans op het zien van Aurora Borealis vanuit een hottub midden in de natuur.

 4.  Zweeds Lapland

Na Noorwegen, Finland en IJsland mag natuurlijk Zweden ook niet ontbreken in dit rijtje.  Zweeds Lapland is een van de mooiste plekken om het noorderlicht te zien en is misschien wel het mooiste deel van Zweden. Wie in Zweeds Lapland het noorderlicht wil zien kan naar Abisko en het Aurora Sky Station.

Dit is een perfecte plek omdat het hier nagenoeg altijd onbewolkt is. Vanuit het Abisko Bergstation kun je met een stoeltjeslift naar het Aurora Sky Station, waar je lekker kunt eten en tegelijkertijd kunt genieten van de mooiste lichtshow op aarde.

Net zoals in Noorwegen zijn er in Zweden zoveel meer mooie plekken om het noorderlicht te zien.

Wat denk je van een nachtje in het Ijshotel? 

Het bijzondere aan dit hotel is dat het ieder jaar compleet van de grond af aan opnieuw moet worden opgebouwd, omdat het in het voorjaar wegsmelt. En dus ook ieder jaar een ander thema heeft, want waarom iedere winter dezelfde stijl en vormgeving aanhouden als het toch weer helemaal opnieuw moet?
Architecten en kunstenaars komen ieder jaar vanuit de hele wereld naar Jukkasjärvi om het IJshotel vorm te geven.

Ijshotel Zweden

5. Canada

Het lijkt dat er enkel Europese landen zijn waar je van deze natuurlijke lichtshow kunt genieten, maar niets is minder waar.   Groenland, Schotland, maar ook in Canada heb je vaak geluk. Een mooie en leuke plek in Canada is Yellowknife, in de Canadese provincie Northwest Territories.  Je vermaakt je in Yellowknife in de winter met hondensledetochten, vissen en wandelen, maar zodra het donker wordt komt ook hier het Noorderlicht tevoorschijn.  

 Wanneer kun je het noorderlicht zien?

Je ziet dit bijzondere natuurverschijnsel in de wintermaanden tussen 18.00 uur en 01.00 uur. Er zijn echter geen garanties dat als je naar een van de bestemmingen reist, en je er ’s avonds klaar voor bent, dat je het lichtfeest ook echt zal zien. Bewolking die dag of een volle maan kan bijvoorbeeld al roet in het eten gooien.  

Je moet dit fenomeen altijd meerdere dagen de kans geven om zich te vertonen. Het is slim om een reis van minimaal een dag of vijf te boeken als het zien van het noorderlicht op je bucketlist staat.

De meeste accommodaties wekken hun gasten als het noorderlicht te zien is. Laat daarom altijd weten aan de plek waar jij verblijft dat ze je mogen wakker maken.

Wil je alles weten over Noorwegen, Canada, IJsland, Lapland, Finland en het noorderlicht of heb je dit als bestemming op jouw bucketlist?

Laatste nieuws

Buitengewoon Japan

Japan spreekt al eeuwen tot de verbeelding.  Op elk moment en tijdens ieder seizoen weet Japan z’n bezoekers te betoveren.