Wenen, Christmas vibes en winterpret

Kerst, oud & nieuw in Wenen

Wenen, een stad met een rijke kersttraditie. Kerstlichtjes, kerstmarkten op verschillende pleintjes in de binnenstad, voor het paleis Schonbrunn, de geur van warme kastanjes en kerstgebak. De quasi oneindige reeks van kerstconcerten in de vele kerken en concertzalen die de stad rijk is, wordt op 1 januari afgesloten met het traditionele nieuwjaarsconcert in de Musikverein.

Kerstmarkten in Wenen

Wenen is betoverend mooi. Wenen heeft verschillende kerstmarkten met allemaal hun eigen charme en karakter waardoor er voor iedere kerstliefhebber wat wils is. Een absolute aanrader is de wereldberoemde en honderden jaren oude Wiener Christkindelmarkt. Deze kerstmarkt steekt met kop en schouders boven alle andere uit en is misschien wel de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkt van heel Europa.

De eerste kerstmarkten openen al 8-16 november en duren tot 22-23 december, één of twee kerstmarkten blijven langer open en vervellen tot een nieuwjaarsversie.

De belangrijkste kerstmarkten zijn:

 • Christkindlmarkt op de Rathausplatz, de oudste en bekendste kerstmarkt
 • Karlplatz voor originele geschenken
 • Schönbrunn, met als décor het indrukwekkende Habsburg paleis
 • Freyung
 • Am Hof
 • Maria-Theresien-Platz
 • Belvedere
 • Spittelberg
 • Stephansplatz
 • Altes AKH
 • Hirschstetten

Wenen, ook in de winter

Wat Wenen zo aantrekkelijk maakt is dat je geniet van kunst en cultuur in een echte wintersfeer. Helemaal sprookjesachtig wordt het als een laagje sneeuw de stad bedekt. Wenen is een stad vol pracht en praal. De statige bouwstijl is uitstekend geschikt om te combineren met de gezellige en intieme sfeer van Kerstmis. Wanneer Kerst voorbij is, is het tijd voor ijspret. Half januari verandert het stadsdeel tussen het Burgtheater en de Rathausplatz en verder tot aan het Parlement in een winter wonderland, met 4 grote schaatspistes, feeërieke verlichting, muziek en talrijke eetkraampjes. Schaatsen in open lucht op een 9500 m² grote piste voor het imposante Rathaus: dat is Vienna Ice World. Begin maart worden de schaatsen weer opgeborgen en wordt de lente verwelkomd.

Wenen, muziek in de stad

De Staatsoper, de Volksoper, de Musikverein, Wiener Konzerthaus.. Wenen bezit enkele wereldberoemde concertzalen en theaters. De Wiener Philharmoniker wordt door kenners als één van de beste, zoniet het beste symfonische orkest ter wereld beschouwd. De winter is hét concertseizoen bij uitstek. Elke avond genieten gemiddeld 10000 liefhebbers van een uitvoering van klassieke muziek in één van de vele muziekhuizen van de stad.

Ook voor jazz, pop & rock is er plaats. De Vienna Stadthalle, een parel op het gebied van moderne archictectuur, is de grootste evenementenlocatie van Oostenrijk en ontvangt sinds 1958 ’s werelds grootste sterren. Jazz liefhebbers vinden de weg naar Porgy & Bess, Jazzland, of één van de negen IG Jazz Clubs. HipHop, techno, Soul, Funk, R&B… keuze te over in de levendige club scene.

Februari, tijd voor het bal der bals

In Wenen worden jaarlijks zo’n 450 bals georganiseerd. Het Vienna Opern Ball vindt plaats in februari in de Staatsopera en is het hoogtepunt van het Weense balseizoen. 150 paren, jongedames in witte baljurken, de heren in jacquet, openen op de tonen van de ‘Blauwe Donau’ het bal, dat tot 5 uur in de ochtend doorgaat. 5150 gasten kunnen dit jaarlijkse society evenement bijwonen. Wie er niet bij kan zijn, kan het volgen op TV.

Zoek je een hotel in Wenen?

Keuze te over: Hotel Imperial voor een vorstelijk verblijf in de stijl van de legendarische keizerin Elisabeth, aka Sissi, of The Amauris Vienna, een luxueus boetiekhotel op een promiente locatie op de Ringstrasse.

Onze favoriet: Het luxe Rosewood Vienna bevindt zich in de oude binnenstad aan de Petersplatz, niet ver van de Stephansdom, de belangrijkste winkelstraten en historische sites.

Nog meer Christmas Vibes?

Wat dacht je van Londen, nog zo’n stad waar ze kerstgek zijn! Lees hier meer.

Laatste nieuws