Oslo voor liefhebbers van moderne kunst

Oslo heeft een hoog kunstgehalte: naast tientallen galeries zijn er zo’n 50 musea. Met onderwerpen variërend van Edvard Munch tot Vikingschepen en de Nobelprijs voor de Vrede. Ook liefhebbers van moderne kunst komen aan hun trekken: met de opening van het Astrup Fearnley Museum is Oslo een topattractie rijker.

Laat u inspireren door Oslo musea!

  • Renzo Piano’s Astrup Fearnley Museum: Na het operahuis is Oslo’s trots het Astrup Fearnley Museum van Renzo Piano. Deze toparchitect ontwierp eerder het Centre Pompidou in Parijs en The Shard in Londen, en gaf leiding aan de complete herinrichting van de Potsdamer Platz in Berlijn. Het futuristische gebouw flonkert aan de Oslofjord, het glazen dak is net het gestreken zeil van een driemaster. Kunst is hier expliciet: van Jeff Koons tot Damien Hirst.
  • Kunst in het Stenersenmuseum: De steenrijke Rolf Stenersen legde tijdens zijn leven een prestigieuze verzameling aan van met name Noorse modernistische, realistische en avant-gardistische kunst van 1850 tot 1970. Pronkstukken zijn de schilderijen van Edvard Munch, Ludvig Karsten en Amaldus Nielsen.
  • Museum voor Hedendaagse Kunst in Oslo: Moderne kunst in de bankkluis. De strenge façade van het oude bankgebouw doet niet vermoeden dat daarachter een klein maar fijn museum schuilt, vol naoorlogse kunst. Buiten op de Bankplassen staat het grote kunstwerk Shaft van Richard Serra te verroesten, in het art-nouveau-interieur van graniet en marmer roteert de collectie van 5.000 werken en zijn verrassende tijdelijke tentoonstellingen. 

Kunst in een natuurlijke omgeving?

Vanzelfsprekend in Oslo. Het Vigeland Park is ’s werelds grootste beeldenpark van één enkele artiest: Gustav Vigeland.  Het is heerlijk dwalen tussen de collectie van 212 stenen, bronzen en gietijzeren beelden. In Ekebergparken geniet men niet alleen van het uitzicht over de Oslofjord, maar ook van sculpturen van gerenommeerde kunstenaars zoals Louise Bourgeois, Damien Hirst en Fernando Botero.

Vigeland Park

Kunst in het straatbeeld.

In Oslo kun je genieten van een enorme verscheidenheid straatkunst zoals, graffiti, stencilwerken en gevelschilderkunst. Straatkunst – Street Art – Urban Art is in Oslo letterlijk op iedere hoek van de straat te zien.  Brenneriveien, de eerste Noorse streetartbestemming, is echt een bezoekje waard. De stad is eigenlijk één grote kunstgalerij in de buitenlucht die constant verandert. De wijk Tøyen, in het oostelijke deel van de binnenstad van Oslo, is één kleurrijke openluchtgalerie.

Maar er is ook streetart te vinden buiten Oslo.

  • Eén van de coolste projecten ooit is ‘Ghetto spedalsk’ (gettomelaats), een project van Dolk en Pøbel waarbij ze hun kunsten botvierden op verlaten gebouwen op de Lofoten-eilanden in het noorden van Noorwegen. Het project was bedoeld om de aandacht te vestigen op de ontvolking van en het verval in de landelijke delen van de Lofoten. Het werd één van de meest besproken Noorse kunstprojecten van het afgelopen decennium.
  • Andere steden boven de poolcirkel waar streetart de afgelopen jaren zijn opmars maakte zijn Bodø en Vardø.
  • Diep in het zuiden van Noorwegen ligt de stad Flekkefjord, ook zo’n juweeltje voor liefhebbers van streetart. Hier in dit gebied ligt de Hollandse wijk (Hollenderbyen) waar je kunt genieten van een zeldzame mix van oude witte houten huizen, kleurrijke gevelkunst en prachtige graffitiwerken.

Laatste nieuws

Buitengewoon Japan

Japan spreekt al eeuwen tot de verbeelding.  Op elk moment en tijdens ieder seizoen weet Japan z’n bezoekers te betoveren.